Ik ben Patrick van der Veen en heb deze website gemaakt voor mijn klas op Singelland De Venen. Ik ben op dit moment bezig met het afronden van de PABO op NHL STENDEN hogeschool Leeuwarden. Ik ben mentor van een derde klas op Praktijkschool Singelland De Venen in Drachten. Als mentor is het je taak om zo goed mogelijk zicht te hebben op de ontwikkeling, de resultaten en het welzijn van je leerlingen. De resultaten in de gaten houden in Magister was niet moeilijk. Het welzijn van de leerlingen in kaart brengen is een stuk lastiger.
Vanaf het begin van het schooljaar 2021/2021 was ik van plan om op maandag het mentoruur te gebruiken voor klassikale gesprekken. Op die manier zou ik zicht hebben op hoe het gaat met de leerlingen. Dit viel toch wel erg tegen. Het begon over het algemeen goed! De leerlingen luisteren naar elkaar en reageren op elkaar. Er onstaan leuke gesprekken en er hangt een goede sfeer in de klas. Na vijf leerlingen verslapt de aandacht van de klas. Er ontstaan onrustige momenten en als mentor ben ik steeds meer bezig met corrigeren in plaats van écht luisteren naar hoe het gaat met leerlingen.
Voordat ik de helft van de leerlingen een beurt heb gegeven verslapt de aandacht dusdanig dat de antwoorden van de leerlingen steeds korter worden. Als mentor merk ik dan dat ik minder zicht heb op hoe het met de leerlingen gaat. Dit heeft me aan het denken gezet. De vraag die daarbij centraal kwam te staan was: 'Hoe zorg ik ervoor dat ik zo goed mogelijk zicht heb op het welzijn van mijn mentorleerlingen?'.
Vanuit mijn eigen interesse op het gebied van ICT begon ik direct te denken aan een online tool. Mijn interesse in het programmeren van een website begon weer op te spelen. Door zelfstudie en begeleiding vanuit de iMinor op NHL STENDEN hogeschool Leeuwareden is het me gelukt om een website te maken waarop leerlingen en docenten een account kunnen aanmaken. Leerlingen kunnen vervolgens een vragenlijst invullen en docenten kunnen de resultaten inzien.
In de vragenlijst komt de gevoelsthermometer (geïnspireerd op de ABC-methodiek van Dick Vogel) duidelijk naar voren. Daarnaast is er een mogelijkheid voor de leerlingen om een gesprek met de mentor aan te vragen, zonder dat de rest van de leerlingen dit weten. Het IOP-doel wordt geëvalueerd en de leerlingen reageren op stellingen die ervoor zorgen dat de docent zicht heeft op het welzijn van de leerling (op school en thuis).